Χωριό

Η Καλή Στράτα καταλήγει στην πλατεία Συλλόγου, στη πίσω πλευρά της οποίας υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί πίσω από το Κάστρο και την Εκκλησία Λεμονίτισσα. Το κάστρο της Σύμης ανοικοδομήθηκε από τους Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη στις αρχές του 15ου αιώνα . Διατηρούνταν σε καλή κατάσταση μέχρι το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυρομαχικών. Η αποθήκη ανατινάχτηκε, καταστρέφοντας ετσι το Κάστρο και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που ήταν στο εσωτερικό των τοιχών. Ορισμένα τμήματα των τειχών παραμένουν και υπάρχει μια πινακίδα ορατή, προς τιμή του Filibert de Niallac, τον Μεγάλο Μάγιστρο των Γάλλων ιπποτών.

Συνεχίζοντας κατά μήκος της Καλής Στράτας, συναντάμε το παλιό φαρμακείο που χρησιμοποιείται τώρα ως ιατρείο. Έχει αναστηλωθεί και στεγάζει μια ενδιαφέρουσα συλλογή απο ιατρικά αντικείμενα. Το Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα αντικείμενα, είναι πιο ψηλά, στο Παλιό Χωριό. Ακολουθήστε τις πινακίδες. Ανοικτό Τρίτη έως Κυριακή από 10.00 έως 14.00.

Η οικία Χατζηαγαπητου, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 18ου αιώνα, βρίσκεται κοντά και είναι ανοιχτό κατά τις ώρες μουσείου. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες στο Χωριό και κάποιες απο αυτές έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι Εκκλησίες είναι συνήθως κλειδωμένες εκτός απο την ημέρα που γιορτάζεται η Χάρη τους ή κατα τη διάρκεια κάποιου Φεστιβάλ. Το Χωριό είναι η παλαιότερη κατοικημένη περιοχή με πολλά στενά δρομάκια και γραφικά σπίτια κυρίως νεοκλασικά.